Hoe Fruitbomen/klein fruit verzorgen?

Hoe Fruitbomen/klein fruit verzorgen?

Hoe Fruitbomen/kleinfruit verzorgen?

Maart is de maand bij uitstek om onze fruitbomen in de tuin/boomgaard te gaan verzorgen om ze gezond te houden en een goede start van een nieuw seizoen te laten plaatsgrijpen.

De bomen komen nu stilaan uit hun winterslaap ; waardoor maart vaak de allerlaatste maand is waarop men bomen met blote wortel/wortelgoed kan aanplanten/aanschaffen.

Planten die reeds bloesems of (bloem)knoppen bevatten, kan men best beschermen gedurende vorstperiodes.

Vooral frambozen hebben aandacht nodig tijdens deze periode van het jaar.

 

  • Appel-,peren- en moerbeibomen kan men in maart van een wintersnoei voorzien.
  • Bescherm tijdens de vorst de bloesems(of knoppen) van abrikozen,periziken en fruitbomen die tegen een zuidelijke muur staan (deze komen vroeger tot bloei/groei). Gebruik hiervoor vorstbeschermingsdoeken (fleece) wat je dubbel rondom de takken (met knoppen)vastlegt met wasknijpers.

Zorg er steeds voor dat bestuivers (insecten,bijen,hommels,wespen,vliegen,...) aan de bloesems geraken wanneer de het niet vriest.

  • Alle bomen en planten met blote wortels aangeschaft, zijn nu reeds aangeplant en vooral voor laat geplante exemplaren, voorzien van een mulchlaagje ( 1 meter dia) rondom. Deze laag bestaat liefst uit nat stro, hooi of goed gecomposteerde mest. Deze laag zorgt ervoor dat de grond waarin de wortels zich bevinden, minder snel zou uitdrogen. Zorg er steeds voor dat de grond van de nieuwe aanplant steeds vochtig is. Geef het eerste jaar (en liefst ook het tweede) voldoende water op wekelijkse basis.

Kleinfruit (bessenstruiken, zacht fruit,...)

  • Herfstframbozen dienden reeds tot de grond gesnoeid te zijn geworden.
  • Zomerframbozen moeten anders gesnoeid worden: hier worden de takken die het voorgaande jaar vruchten droegen, gesnoeid tot de grond. De takken die vorig jaar gegroeid zijn ,maar nog geen vruchten droegen moet je laten staan (deze zien ook groener /levendiger vaak met berijping van kleur).
  • Verwijder onkruid en netels zorgvuldig daar waar bessen groeien, zodat deze plek niet ontoegankelijk wordt tegen het moment dat men bessen en fruit dient te plukken.
  • Laat steeds een hoekje in de tuin verwilderen ( schermbloemigen, netels, zuring,...) om vlinders en andere nuttige insecten aan te trekken die ook jouw fruit zal bestuiven zodat je niet zelf met een penseeltje al je bloemetjes moet gaan bestuiven om fruit te verkrijgen. (meer biodiverse tuin: meer opbrengst= minder ziektes)
  • Een mulchlaagje is steeds aan te raden: vocht in de bodem vasthouden, nuttige bodemdieren aantrekken die de bodemstructuur luchtig maakt en houdt,....
  • Ook hier steeds bewateren bij nieuwe aanplant of droogteperiodes eventueel met een gietrand (aan te raden bij bomen).

Morus rotundiloba Mojo Berry Actinia a. 'Ken's Red' Rubus loganberry Rubus 'Thornless Boysenberry' Rubus phoenicolasius Ficus carica 'Brown Turkey'

 

Hoe een appelboom snoeien in maart?

Zowel in de zomer als winter worden jonge appelbomen gesnoeid.

  • Zomersnoei: zorgt ervoor dat men de vorm en grootte kan bepalen en controleren. Alsook wordt de energie naar de vruchtzetting/-vorming gestuurd waardoor men een normale oogst mag verwachten.
  • Wintersnoei: stimuleert de groei van zowel de boom als van het wortelgestel (gezondheid van de boom).

Wanneer gaan we de boom snoeien en hoe? Snoeischaar nodig?

Van december tot april kan men de boom snoeien (wanneer deze in rust is).

  1. Dode/ zieke of beschadigde takken/houtdelen verwijderen.
  2. Indien men een boom wil die vooral voor de oogst dient en zonder een ladder kan geoogst worden, dan is de ideale vorm een kegel/of conische vorm aan de orde. Deze bestaat uit een centrale leider (hoofdtak) met zijdelings 4 tot 5 zijtakken die de vruchten zullen dragen waar het zonlicht doorheen kan.
  3. Snelgroeiende of vigoreuze soorten worden doorgaans onder controle gehouden door het amputeren/verwijderen van deze hoofdtak. Hierdoor krijg je een open centraal gedeelte met een luchtig karakter.
  4. Wanneer men zijtakken afzaagt en men wil hier opnieuw groei verkrijgen, moet men een stukje van de takbasis laten staan waaruit nieuwe groeipunten zich zullen vormen.
  5. Grote snijwonden moet men met een wondafdekmiddel insmeren om vochtverlies tegen te gaan alsook aantasting van ziekteverwekkers tegen te houden.
  6. Je kan de vorm en groeiwijze van je boom bepalen door de blad(tak)knop te gaan stimuleren om door te groeien door erboven de tak af te zagen. Vanaf november kan je het verschil zien tussen en blad- en een bloemknop. Een bladknop is doorgaans kleiner en loopt volgens groeirichting van de tak mee. Bloemknoppen zijn vaak dikker en groter en hebben een donzig oppervlak. Indien je de tak naar buiten wil laten groeien , kies je dus een bladknop uit die deze richting uitwijst waarboven de tak verwijderd wordt. Wil je meer de hoogte in, kies je doorgaans een bladknop die binnenwaarts staat.
  7. Uitlopers en andere niet-productieve takken (zoals rechtopgroeiende takken) worden het best onmiddellijk verwijderd. Deze zorgen vaak alleen maar voor bladvorming en geven teveel schaduw in de boom waardoor de vruchten minder snel rijpen.
  8. Afhangende/horizontale takken zijn doorgaans de meest productieve takken , enkel wanneer deze teveel schaduw krijgen, kan men deze verwijderen.
  9. Kruisende takken worden ook vermeden door minstens een van deze te verwijderen. Dit om wondvorming door schurende bewegingen te vermijden waardoor men toegang kan verlenen aan ziekteverwekkers.
  10. Kies indien men een centrale leider (hoofdtak) wil, zelf welke tak hiervoor zal fungeren(indien men meerdere verticale takken heeft om uit te kiezen).

 

GENIET VAN HET NIEUWE GROEISEIZOEN!!!!